Modern Mommy

Barátkozz meg a listákkal!

2019. május 09. - Modern Mommy

Egész nap csak loholunk a feladatok után, este mégsem érezzük úgy, hogy utolértük magunkat. Ismerős? Utálom, amikor elalvás előtt ugrik be két-három dolog, amit meg akartam aznap csinálni, és még délelőtt az eszemben is volt, de aztán a nagy felfordulásban egyszerűen elfelejtettem. Pedig gyakran előfordul, ha nem tudom valahova lejegyezni a tennivalót. "Majd később felírom a listára, most nincs rá időm." Nyilván felírni is elfelejtem.

Bevásárlólistát valószínűleg mindenki írt már, ahogy nyaralás előtt is szedtétek már össze, hogy mit kell venni és vinni. A listák rengeteg kellemetlenségtől tudnak megkímélni minket. Pl. amikor kevés időnk van vacsorát készíteni, kitaláljuk, hogy sajtos-tejfölös tészta lesz, hazafelé beszaladunk a boltba, és a nagy sietségben pont sajtot nem hozunk. Vagy amikor pár napig halogatjuk a villanyszámla befizetését, aztán összefogjuk néhány papírral és elsüllyesztjük a fiókban, ezzel együtt el is felejtjük. Egészen a fizetési felszólításig. Ezek a bakik könnyen elkerülhetők, ha minden teendőt felírunk egy listára. A listák nagy előnye, hogy helyet szabadítanak fel az agyunkban, ugyanis amit egyszer leírtunk, arra már nem kell emlékeznünk, a papír megteszi helyettünk. Így egy csomó energiánk marad másra. 

20190504_095336_1.jpg

Mindenképp azt javaslom, hogy legyen több listátok, így átláthatóbb a rendszer. Mivel kicsi gyerekem van, a bevásárlólista mellett van egy "Mit kell venni a drogériából?" és "Mit kell venni a gyógyszertárból?" listám, de ez bármivel helyettesíthető. A melóval kapcsolatos és otthoni teendőket jobb nem keverni, így én azt is külön kezelem. Először is próbaként kezdj el feladatokat összeírni, mindent, ami csak eszedbe jut. Erre a listára ne csak a nagyobb lélegzetvételű dolgokat, hanem az apróságokat is írd fel. A számlák befizetését, születésnapi ajándék vásárlását az apukádnak, ha te vagy a héten az oviban a gyümölcs-felelős, ha lejár a személyid, ahhoz időpontot foglalni, a régóta esedékes vérvételre beutalót kérni… A sort a végtelenségig lehetne folytatni. Ez a lista lesz a kiindulási pont, ami folyamatosan bővülni fog, mert mindig lesz valami, ami eszedbe jut.

Nagyon praktikus, ha egyben látod a tennivalókat, mert akkor tudsz priorizálni és kategorizálni. Mivel ezen a nagy listán kezelhetetlen mennyiségű tennivaló lesz (és itt fel is hívnám a figyelmet, hogy ez csak egy alap legyen, soha ne a nagy listáról dolgozz, mert az élettől is elmegy a kedved, és soha nem lesz sikerélményed!), én rövid, közép és hosszú távú feladatokra osztanám őket. Ezek lehetnek napi, heti, havi, féléves vagy akár éves teendők is, ahogy neked tetszik. Jó tanács: soha ne vállald túl magad, egy napra ne írj fel 17 nagy kihívást jelentő feladatot! Hatalmas csalódást tud okozni, amikor a feladatok feléhez hozzá sem kezdtél a nap végére.

Manapság elég egyszerű dolgunk van, ha listákat szeretnénk készíteni. Letölthetünk jó pár ingyenes alkalmazást, vagy használhatunk papírt is. De lássuk be, papír nem mindig van nálunk, a mobilunk nélkül viszont nem lépünk ki a házból, és utóbbit nehezebb is elhagyni. Ennek ellenére sokszor én is papírfecniket használok, vagy a határidőnaplóm egy üres oldalát. Néha kicsit kőkorszakinak érzem magam ebben a digitális világban. :)

A Moms Do Have Time is szuper megoldásokat kínál a problémára. Cuki jegyzettömböket készítenek kifejezetten anyukáknak, de találhatsz náluk mini heti tervezőt és Anya naplót is. Ez utóbbi egy mami kompatibilis határidőnapló klassz extra tartalmakkal, amiket egy sima zsebnaptárban nem találsz meg. És azt mondtam már, hogy a saját igényeidre szabhatod?

Ha elkezdtek tervezni és listákat írni, sokkal több minőségi időt tudtok majd a gyerkőcötökkel tölteni, és magatokra is gyakrabban fog idő jutni. "Énidőre" minden anyának szüksége van. Ha nem foglalkozol a saját szükségleteiddel, ingerlékeny leszel, és előbb-utóbb a férjeden és a gyerekeiden fogod levezeti a feszültséget. Ez pedig se rövid, se hosszú távon nem tesz jót egyikőtöknek sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr2714804756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása