Modern Mommy

Tudatos jelenlét gyerek mellett is

2019. október 24. - Modern Mommy

A mindfulness vagy tudatos jelenlét nem más, mint tudatában lenni annak, ami itt és most történik, jelen lenni a pillanatban, anélkül, hogy félpercenként elkalandoznának a gondolataink. A tudatos jelenlét gyakorlásával képesek lehetünk a figyelmünket egy adott tevékenységre összpontosítani, és nem a múlton vagy a jövőn rágódni közben. Fejleszthetjük vele a koncentráló képességünket, kevesebbszer kalandoznak el a gondolataink, és ezért hamarabb végezhetünk a feladatokkal.

Amikor megismerkedtem a mindfulness-szel, nagyon misztikus dolognak tartottam. Biztos voltam benne, hogy nem vagyok rá képes, hisz mindig kapkodok, hogy lenne időm törökülésben meditálgatni? A jó hír az, hogy a meditáció egy szuper dolog, de nem feltétlenül szükséges a tudatos jelenlét gyakorlásához. Vannak más, egy anya életébe könnyebben beépíthető módszerek is.

 

Mindenki ismeri a robotpilóta-üzemmódot, amikor csak a tested van jelen, de a gondolataid valahol egészen máshol járnak. Ez egy nagyon hasznos dolog tud lenni. Ki akarna minden egyes mosogatásnál vagy fogmosásnál minden mozdulatának teljesen tudatában lenni? Baromi hosszúak lennének a napjaink. Veszélyessé akkor válik, amikor automata vezérlésben maradunk, és úgy megy el a fél napunk, hogy azt sem tudjuk, mit csináltunk. Sokan azért nem találják a holmijukat általában, mert robotpilóta-üzemmódban voltak, amikor lerakták. Ha jobban jelen vagyunk, kevesebb időnk megy el a keresgéléssel, mert tudatosan tesszük le pl. a kulcsainkat valahova, és amikor legközelebb szükségünk lesz rá, emlékezni fogunk, hol vannak.

relaxation-1967892_1920.jpg

Forrás: pixabay

 

A feladat tehát az lenne, hogy amikor észrevesszük, hogy a gondolataink elkalandoztak, visszatereljük a figyelmünket a jelenbe, arra a tevékenységre, amelyet épp csinálunk. Ezzel már át is élünk egy tudatos pillanatot. A gyakorlásra pedig a nap bármely pontját kiválaszthatjuk. Akár a buszon utazva, amikor csak bámulunk ki az ablakon, megfigyelhetjük a légzésünket. Vagy kiválaszthatunk egy tevékenységet (pl. a már korábban említett mosogatást), amikor megpróbálunk csak arra a cselekvésre koncentrálni, és ha észrevesszük, hogy a gondolataink máshol járnak, finoman visszatereljük őket a jelenbe. Ha minden mosogatásnál gyakoroljuk ezt, már rengeteget tettünk a tudatos jelenlétért. Hogyha van rá lehetőségünk, akár a reggelit vagy a kávét is fogyaszthatjuk tudatosabban. Milyen az illata? Ízleljünk meg minden falatot vagy kortyot, figyeljük meg a hőmérsékletét.

 

Tudatos jelenlét tréningre az egyik legjobb lehetőségünk a gyerekeinkkel való játék. Ez segít elmélyíteni a kapcsolatunkat, és biztosak lehettek benne, hogy nagyon hálásak lesznek a teljes figyelmünkért. Észre fogjátok venni, hogy a gyerekek lehetnének az igazi tudatos jelenlét-tanáraink. Úgy bele tudnak merülni a játékba, ahogy az egy felnőttnek csak rengeteg gyakorlással, türelemmel, kíváncsisággal, na meg önmagunkhoz való végtelen kedvességgel lehetséges. Épp ezért tanuljatok tőlük! Legközelebb ha játszani hív titeket a kisfiatok vagy kislányotok, figyeljétek meg jól, hogy éli meg a játék minden pillanatát. 

 

És ami a legfontosabb, ne add fel, és ne büntesd magad, ha nem megy elsőre vagy századjára. Mindenkinek elkalandoznak a gondolatai. A cél az, hogy ezt észrevedd és visszatérj a jelenbe.

 

Ha szeretnétek egy kicsit jobban elmerülni a témában, akkor ajánlom figyelmetekbe a Let It Slow mozgalmat. Izgalmas előadásokon, tréningeken, meetup-okon, elvonulásokon keresztül mutatják be, hogyan lassíthatsz le, hogy az élet ne csak úgy elrohanjon melletted, hanem veled együtt történjen. A lassulás pedig szuper dolog, mert a tudatosság növelésével jár, így fejlődhetünk, kiteljesedhetünk és hatással lehetünk a világra.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Modern Mommy Facebook és Instagram oldalát, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr9315051570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása