Modern Mommy

Felejtsd el a multitaskingot!

2019. július 04. - Modern Mommy

Köztudott, hogy mi nők sokkal jobbak vagyunk a multitaskingban, mint a férfiak, egyszerre akár 2-3 dolgot is el tudunk intézni. Nos, az igazság az, hogy nem tudunk. Vagy legalábbis nem hatékonyan. Sem a nők, sem a férfiak. Jó pár évig áltattuk magunkat azzal, hogy ha több feladatot végzünk párhuzamosan, akkor időt takarítunk meg. Azonban az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy a multitasking nemhogy növeli, de csökkenti a teljesítményünk, és hamarabb el is fáradunk. Upsz.

A Stanford Egyetem vizsgálata szerint sokkal kevésbé hatékony a multitasking, mint ha egyszerre csak egy feladatra koncentrálnánk. - írja az Entepreneur.com. Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik ugyanabban az időben több helyről is kapnak információt, figyelemzavar lép fel, nehezebben tudják felidézni a kapott információkat, és lassabban térnek át egyik feladatról a másikra. Az érdekes az egészben, hogy azok, akik sokszor multitaskingolnak, és úgy érzik, hogy ez növeli a teljesítményüket, sokkal rosszabb teljesítményt nyújtottak a párhuzamos munkavégzésben, mint azok, akik egyszerre egy feladatra szeretnek koncentrálni. Ez azért van, mert az agyunk egyszerre csak egy dologra tud fókuszálni. És ennél vannak sokkal riasztóbb eredmények is. A Londoni Egyetem kutatói például úgy találták, hogy azoknak a résztvevőknek, akik egyszerre több kognitív feladatot végeztek, csökkent az IQ-szintjük. Ijesztő, ugye?

Na de elég a száraz tényekből, ezt csak érdekességként írtam le.

blond-3382790_1920.jpg

Forrás: pixabay

Most jön a csavar, mert gondolom sejtitek, hogy teljesen úgysem lehet kiiktatni az életünkből a multitaskingot. Pláne anyaként nem. Amíg ezt a bejegyzést megírtam, legalább ötször terelte el valaki vagy valami a figyelmem. Hiába próbálok koncentrálni, az élet nem áll meg körülöttem. :) Eddig úgy írtam le a multitaskingot, mintha ördögtől való lenne, pedig a kulcs igazából csak annyi, hogy tudjuk, mikor és hogyan végezzünk egyszerre több dolgot.

Amikor valamire koncentrálnunk kell, pl. meg kell írnunk, el kell olvasnunk valamit, ha vezetünk, meg se próbáljuk a multitaskingot. Fókuszáljunk arra az egy feladatra, különben romlik a teljesítményünk/hatékonyságunk. Ilyenkor próbáljuk meg kikapcsolni a telefonunkat vagy legalább az internetet, mert hatalmas információmennyiség tud ránk zúdulni pár perc alatt. E-mailek, értesítések, üzenetek, és ezek mind kizökkentenek.

Persze sok olyan helyzet is akad, amikor lehet, sőt, érdemes multitaskingolni. Pl. séta közben elintézhetünk 1-2 hívást, a metrón összerakhatjuk a bevásárlólistát, az orvosi rendelőben válaszolhatunk az e-mailekre, kikérdezhetjük a tanulnivalót portörlés közben. Ezek olyan automatikus cselekvések (séta, portörlés), vagy olyan tétlen percek, félórák (metrón utazni, váróban ülni), ami közben nyugodtan csinálhatunk mást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr1514895586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása