Láthatatlan munka, amire rámegy a napod

2019. szeptember 26. - Modern Mommy

Gondolkodtál már azon, mennyi "láthatatlan" munkát végzel el egy nap alatt? Ami csak úgy előkerül a semmiből, nem volt betervezve, pl. amikor észreveszed, hogy tele van a szennyestartó, és indítasz egy mosást, vagy színültig van a mosogató, és bepakolsz a mosogatógépbe. Ezek pár perces feladatok, mégis a nap végén hullafáradtan esel be az ágyba, és azon gondolkodsz, hova tűnt a napod, mikor csak 5 tétel volt a teendőid listáján. Ha összeadnád ezeket a pár perceket, biztos te is meglepődnél, mennyi időt visznek el. Egy francia művész, Emma képregényben illusztrálta azt a "mentális terhet", amit a házimunka jelent számára. 

Úgy látja, hogy a férfiak otthon-menedzserként tekintenek párjukra, ő tudja, hogy mit és mikor kell elintézni. A probléma az, hogy már maga a tervezés és a szervezés is egy teljes munkaidős állásnak felel meg, és erre még rájön a munka oroszlánrészének elvégzése.

 

"Mentális tehernek" azt nevezi, amikor mindenre emlékezned kell. Emlékezned kell, hogy a gyerek lassan kinövi a ruháit, újakat kell venni, hogy elfogyott az olaj és a só, fel kell írni a bevásárlólistára, hogy időpontot kell egyeztetni a védőnővel a következő havi státuszra. A mentális terhet szinte teljesen a nők viselik, ez egy állandó és fárasztó munka. És teljesen láthatatlan.

 

A mentális teher számomra főleg az ehhez hasonló szituációkat jelenti: ma elindultam kávét főzni, de aztán észrevettem, hogy felszáradt a padló, vissza tudom tenni a székeket a helyükre, a felmosó vödröt pedig vissza tudom vinni a fürdőszobába. Eközben láttam, hogy lejárt a mosás, leszedtem a tegnap mosott ruhát a szárítóról, kiteregettem, összehajtogattam a beszedett ruhát, a helyükre tettem őket. És kb. félóra múlva eszembe jutott, hogy amúgy kávét főzni indultam, de odáig már nem jutottam el. A feladatok csak úgy jönnek egymás után, szinte észre sem veszem. Valahogy úgy, mint a Már megint Malcolm című sorozat egyik részében:

 

*a bejegyzés a videó után folytatódik*

 

A párunk elvégzi a feladatot, amire megkérjük, de ő általában nem veszi ki a részét a mentális teherből. A szerző példaként hozza fel az egyik barátnőjét, aki lefekvéshez készülődve megkérte a férjét, hogy vegye ki a baba cumisüvegét a mosogatógépből, ha lejárt a program. Amikor éjszaka felkelt megetetni a picurt, tárva-nyitva találta a mosogatógépet, a pulton ott volt a cumisüveg, minden más bent a gépben. Khm, lehet én is mondtam volna félálomban valami cifrát. Egy nő mit csinált volna? Ha már kinyitotta a mosogatógép ajtaját, hogy kivegye a cumisüveget, mindent kipakolna.

girl-1733352_1920.jpg

Forrás: pixabay 

 

Emma ezért elsősorban a társadalmat teszi felelőssé. Még ma, a gendersemleges nevelés elterjedése ellenére is, sokan furcsán néznek a babázó kissrácokra, vagy szólnak be az anyukáknak, hogy egy fiúnak nem kellene babakonyhát venni (Hahó, talán nem hallottál még férfi séfekről?), régen ez még lehetetlenebb volt. Azt láttuk a szüleinktől, hogy anya viszi a háztartást, és marad otthon a gyerkőcökkel, apa pedig megcsinálja, amit anya mond, és reggelente kalandos útra kel, hogy megmentse a világot. Ez a kép él bennünk gyerekkorunk óta, és hiába vesznek részt a nők egyre meghatározóbban a munka világában, a háztartást akkor is ők menedzselik. Amikor anyák leszünk, ez a felelősség megduplázódik. Apa reggelente elmegy dolgozni, mi meg ott maradunk 24/7 ügyeletben a gyerekekkel. Amikor pedig visszamegyünk a munkahelyünkre, a helyzet olyan szinten pokollá válik, hogy kevésbé fárasztó mindent elintézni, mint a párunkkal háborúzni. Ezért van az, hogy gyakran az 5-6 éves gyerekek apukái sem tudják, hol kell a saját csemetéjüknek ruhát venni, vagy épp mit kell nekik enni adni.

 

Természetesen senki nem követeli meg tőlünk, hogy mindent mi csináljunk. A párunk, biztos vagyok benne, hogy mindenben szívesen segít, amit kérünk tőle. Csak lássuk be, nem szívesen kockáztatjuk, hogy pár hétig kiengedjük az irányítást a kezeink közül. Nemcsak nekünk okozna kellemetlen perceket, hanem az egész családnak. Én valószínűleg egy hét után várnám az apokalipszis négy lovasát. :D

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Modern Mommy Facebook és Instagram oldalát, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Forrás: The Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr3715094172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.