Modern Mommy

Anya tervez, és meglátjuk, mi lesz belőle

2019. április 17. - Modern Mommy

Sokan gondolják úgy, hogy az időmenedzsmentre születni kell, hogy akinek nincs érzéke hozzá, úgysem fogja megtanulni. Ez óriási tévedés, igenis fejleszthető készség, csak sok gyakorlás és következetesség kell hozzá. Ebben a rohanó világban pedig pont erre lenne szükség, amikor nincs egy percünk sem megállni. Szaladunk, hogy időben beérjünk a bölcsibe, ne késsünk el a munkahelyünkről, hogy ne égjen meg az ebéd, miközben teregetünk… Ti emlékeztek rá, mikor volt utoljára olyan napotok, amikor nem rohantatok valahova, vagy nem siettetek valamilyen feladattal? Én felidézni sem tudom. Még a nyaraláson is kapkodtunk.

A napi, heti vagy akár havi feladatok tervezése rengeteget tud segíteni abban, hogy a temérdek teendő mellett maradjon időnk a családunkra és saját magunkra is. Először is, tölts le valamilyen tervező/naptár appot, vagy ha te is jobban szereted a kézzel fogható dolgokat, mint én, szerezz be egy szép határidőnaplót (akár készíthetsz is egyedit), falinaptárt, amelyik szimpatikusabb. Ebbe ezután kezdd el beírni a feladatokat, találkozókat, az időpontot az orvoshoz stb. Ha tudod, azt is írd oda, hogy mettől-meddig fog tartani. Külön írd fel az utazást is, hogy kb. mennyi időt fog igénybe venni. Mindennap legyen egy 1/2 - 1 órás idősáv, ahova nem írsz semmit. Hidd el, fog borulni annyit a napod (mert el kell intézni valami sürgőset, dugóban ülsz, nagy a sor a boltban…), hogy ezt is ki fogod tölteni, de legalább nem csúszol meg jobban. És ami nagyon fontos:  próbálj meg a realitás talaján maradni, elérhető célokat tűzz ki, ne akarj mindent egy nap alatt elintézni, mert akkor sosem lesz sikerélményed.

organizer-791939.jpg

Forrás: pixabay

Rengeteg időt és energiát spórolok, ha előre megtervezem, hogy mi lesz a heti menü, és az előző héten megveszek hozzá mindent. Van egy nagyobb heti tervezőm a hűtőn, amire krétával tudok írni, így mindig látom, hogy mit kell majd főzni. Mivel mindig szem előtt van, biztos nem felejtem el, és jobban is tudom tervezni, mikor kell elkezdeni, hogy időben elkészüljek vele. Nemcsak praktikus, de egyébként jól is mutat. Ezzel a módszerrel tényleg sok időt lehet spórolni. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a főzés legnehezebb része, kitalálni, hogy mit csináljak. Amikor megkérdezem a férjem, mit enne szívesen, a válasz majdnem mindig az, hogy mindegy. Köszi, sokat segítettél. Így legalább egyszerre letudom az egész hetet, nem kell naponta vagy kétnaponta ezen agyalnom.

A másik dolog, ami irdatlan mennyiségű időt vesz el, a bevásárlás. Elég jól felszerelt a kamránk, de mindig van 1-2 hozzávaló, ami pont hiányzik az aznapi vacsorához. Ennek a pár dolognak a beszerzése legalább félóra, ami épp elég, hogy megcsússzak az idővel, és mondjuk annyival kevesebb játékidőm legyen a kisfiammal. Ha előre megtervezzük a menüt, összeírjuk a hozzávalókat, és egyszerre megveszünk mindent, akkor spórolhatunk heti 1-2 órát a bevásárlással. Plusz a pénztárcánknak is biztosan kedvez. Olyan nincs, hogy nem veszek legalább 2-3 dolgot, amit nem is akartam, csak megláttam és megkívántam. Ha éhes vagyok, ez még rosszabb.

Bár korábban is mindig volt egy határidőnapló a táskámban, sosem gondoltam volna, hogy a munkán kívül anyaként is ilyen sok mindent meg lehet tervezni, és hogy ez ennyire meg tudja könnyíteni az életemet. Ugyanakkor rugalmasnak is kell lennem az időbeosztással. Mindig van valami, ami közbejön, amit el kell intézni, amit nem lehet halasztani, ami igényel egy kis spontaneitást. A váratlan helyzeteket sokan ördögtől valónak tartják, viszont nem feltétlenül rosszak. Nagyon sok kellemes meglepetést is tartogathatnak, szóval ne tartsatok tőlük, felkészülni úgysem lehet rájuk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr314763644
süti beállítások módosítása