Modern Mommy

Rend a lelke mindennek

2019. június 20. - Modern Mommy

Nagyon sok időt és energiát tudunk elpazarolni, ha nincs rend a fejünkben és körülöttünk. Van néhány szétszórt ismerősöm, akik azért késnek mindig mindenhonnan, mert indulás előtt sosem találják a kulcsaikat, mobiljukat vagy a pénztárcájukat. (Én teljesen más miatt kések állandóan.) Nem elég, hogy hosszú perceket elvesztegetnek azzal, hogy keresik ezeket a tárgyakat, de még jól fel is húzzák magukat. Pedig egy kulcstartóval és egy tárolóval könnyen megoldhatók ezek a problémák. A tárolóban jól elfér egymás mellett a pénztárca, szemüveg, napszemüveg, minden, amit induláskor csak be kell dobni a táskába. Ha mindennek megvan a helye, akkor nem az agyunknak kell rá emlékeznie, mit hova pakoltunk, és felszabadul egy kis energiánk.

Ugyanez a helyzet a lakás különböző pontjain hánykódó iratokkal, papírokkal, szerződésekkel. Amikor szükségünk lenne pl. a legutóbbi munkaszerződésünkre, akkor legalább két szobában négy fiókot kell feltúrni, hogy megtaláljuk, ahelyett, hogy lenne egy kijelölt helye a fontos papíroknak néhány mappában. Viszont ahhoz, hogy kezelhető legyen ez az iratmennyiség, időről-időre szelektálni is kell. Nem biztos, hogy valaha szükségünk lesz egy ezeréves laboreredményre, vagy az első albérletünk bérleti szerződésére 10 évvel ezelőttről. De persze mindenki döntse el maga, hogy mitől tud könnyes búcsú nélkül megválni. 
ella-jardim-1069924-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

 

Időnként szükség lehet a lakás nagytakarítására is. Hihetetlen mennyi szemét tud felgyűlni egy félév alatt a szekrények és fiókok mélyén. Régi papírfecnik, blokkok, használhatatlan tollak. Néhány havonta nem árt ezeket a kacatraktárakat átnézni és kidobni a felesleges holmikat, vagy megcsináltatni az elromlott tárgyakat. Rengeteg hely tud felszabadulni egy kisebb lomtalanítás után is.

 

A ruhásszekrényekben is célszerű időnként rendet tenni, ha nem akarjuk, hogy minden ajtónyitásnál egy kisebb-nagyobb ruhakupac zuhanjon a nyakunkba. Azokat a darabokat, amelyeket legalább egy-két éve elő sem vettél, és valószínűleg ez így is fog maradni, tedd egy zsákba, és ajándékozd tovább vagy vidd el a rászorulóknak. Ezeket a szelektálásokat mindenki a háta közepére kívánja, de nagy előnyük, hogy előbukkanhatnak rég elfeledett kincsek is.

 

Minden számla, levél, papír, amivel még foglalkozni kell, legyen egy helyen. Egy tárolóban, fiókban vagy szekrényben, teljesen mindegy hol, csak legyen egy meghatározott helye, ahol rögtön megtalálod. És nem elég, hogy gyűjtögeted őket, időnként át is kell nézni, hogy melyikkel van valami teendő. A szemetet ne gyűjtögesd. Ha valami teljesen irreleváns papír (pl. egy számodra érdektelen szolgáltatás vagy egy múlt havi koncert szórólapja) kerül a kezedbe, ne tedd az elintéznivalók közé, hanem dobd ki. Ha pedig valamit elintéztél, és szükséged van még a papírra, fűzd le a mappájába. Nálunk rendszeresen kerültek elő korábban orvosi leletek és hivatalos levelek a fiókok mélyéről. Mindent csak bedobáltam, amit nem tudtam, hova tegyek, vagy csak nem volt kedvem lefűzni. Aztán persze, hogy eluralkodott a káosz.

 

Még egy jó tanács a végére. A komódok tetején és a polcokon próbálj meg rendet tartani, csak a tényleg odavaló dolgokat tárold ott, a fényképeket, dekor tárgyakat, virágokat. Ne oda dobd a kulcsokat és a napszemüveget, amikor hazaérsz. Hidd el, egy rendezett lakás képe kellemes a szemnek, és jót tesz a léleknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr5414813424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása