Modern Mommy

Mennyit dolgozik egy anya?

2019. április 25. - Modern Mommy

Gondolkodtál már azon, hogy mennyit dolgozol egy nap? És itt most nem a fizetett munkáról beszélek, hanem arról, amit a családodért teszel, legyen szó a főzésről, mosásról, takarításról, rendrakásról, amikor a gyerekeket viszed edzésre vagy tanulsz velük. Amiről még így is állítod, hogy nem teszel meg mindent, vagy nem vagy elég jó.

Nemrég olvastam egy tanulmányról, amelyben 2000 iskoláskorú (5 és 12 év közötti) gyermeket nevelő amerikai anya vett részt. Végigkövették a mindennapjaikat a felkeléstől, az orvosi rendelőbe szaladgáláson keresztül, a lefekvésig. Az eredmények pedig megdöbbentőek. Egy átlag dolgozó anya 98 órát dolgozik egy héten, a napjuk tipikusan 06:23-kor indul, és 20:31-kor tudnak végre pihenni, ami azt jelenti, hogy napi 14 órát vannak talpon. A kutatásban szereplő nők közül 10-ből 4 úgy érzi, hogy az élete egy véget nem érő feladatlista. A rengeteg tennivaló mellett pedig átlagosan 1 óra 7 perc jut saját magukra. Nem túl sok, igaz? Ezek után ne csodálkozzon senki, ha felhúzzuk magunkat, amikor azt kérdezik: "És amúgy te mitől vagy fáradt?"

family-1784371_1920.jpg

Forrás: pixabay

 

A kutatás célja elsősorban nem az volt, hogy kiderítsék, mennyit dolgoznak az anyák, hanem hogy rájöjjenek, mik azok a tippek, trükkök, technikák, erőforrások, amelyek a legtöbbet segítik őket a hétköznapokban. Ezek között szerepeltek a nagyszülők, egy megbízható bébiszitter, nedves törlőkendők, gyerekcsatornák és műsorok, játékok, tablet, okostelefon, kávé, bor, egészséges nasik és persze egy kis szundi.

 

Tény, hogy ezt a kutatást az Egyesült Államokban végezték, és nyilvánvalóan nem fedi le teljesen az itthoni viszonyokat, de nem hiszem, hogy nagyon messze áll a magyar valóságtól. Anyának lenni bárhol a világon kemény meló. Nem aktívan, de a nap 24 órájában készenlétben kell állnunk, hogy azonnal reagálni tudjunk, és a vállveregetés a legtöbbször elmarad. Ha elismerik otthon a munkátokat, ha nem, mindenképp szuperhősök vagytok, és igenis elég jó anyák!

 

Ha pedig még nem láttátok az alábbi videót, feltétlenül nézzétek meg! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr2714786002
süti beállítások módosítása