Modern Mommy

Vegyétek el tőlem a mobilom!

2019. július 18. - Modern Mommy

Voltatok már úgy, hogy igazán túl akartatok lenni egy szörnyen unalmas, de maximum félórás feladaton, mégis órák múlva is ugyanott ültetek bármiféle előrehaladás nélkül? Pedig már legalább tizenhétszer nekikezdetek? Általában ebben az esetben a kontextusváltás okozza a legnagyobb problémát, ami a multitasking velejárója. (A multitaskingról az előző bejegyzésben írtam részletesebben.) Elkezded a feladatot, de kb. 2 perc múlva jön egy email, amit elolvasol, válaszolsz rá, utána visszatérsz az előző elfoglaltsághoz. Aztán 3 perc múlva odaszalad a gyerek, hogy megkérdezzen valamit, majd ismét visszatérsz az eredeti teendőhöz, és így tovább.

Ami engem a leginkább ki tud zökkenteni, az az okostelefon folyamatos pittyegése. Egy új email, valaki írt a falamra, egy új üzenet, szól a program, hogy ideje lenne edzeni… Két percenként jön valamilyen értesítés, és ha nem nézem meg, folyton csak az jár a fejemben, hogy vajon mi lehet az. Borzasztó.

business-3224643_1920.jpg

Forrás: pixabay

Minden egyes értesítésnél ránézünk a kijelzőre, majd visszatérünk az előző feladathoz. Csak az a probléma, hogy mire újra felvesszük a fonalat, elvesztegettünk jó pár percet. Gloria Mark Kaliforniai Egyetemen végzett kutatása szerint egy tipikus irodai alkalmazott 11 percenként szakítja meg munkáját valamilyen indokkal, és átlagosan 25 percet vesz igénybe az eredeti feladathoz való visszatérés. 25 percet! Az rengeteg. Egy infografika szerint pedig átlag 1-2 percet tudunk egy feladattal foglakozni megszakítás nélkül. Ha ebbe belegondolunk, csoda, hogy egyáltalán be tudunk valamit fejezni.

A gyerkőcöt, vagy egy irodai szituációban a munkatársakat nagyon nehéz lenémítani vagy repülő üzemmódba tenni (pedig milyen jó lenne néha!), de a telefonunkkal ezt könnyen megtehetjük, ha van valamilyen határidős teendőnk. Ha ettől úgy érezzük magunkat, mintha elvágtak volna a külvilágtól, mert vészhelyzet esetén sem tudnak minket elérni, akkor egyszerűen csak kapcsoljuk ki az internetet. Facebook és e-mailek nélkül biztosan megvagyunk egy óráig. Szóval ahogy a Konyha is megénekelte: Vegyétek el tőlem a mobilom!

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr7114896086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása