Modern Mommy

Hozz kevesebb döntést!

2019. december 19. - Modern Mommy

Gyakran érzed úgy esténként, hogy annyira fáradt vagy, hogy nincs már egy értelmes gondolatod sem? Nálam ez majdnem mindennapos volt. De még most is sokszor előfordul, hogy a nap végére totál agyhalottnak érzem magam, nem jutnak eszembe szavak, összevissza beszélek, és elég gyakran azon kapom magam, hogy iszonyat bambán nézek ki a fejemből, a férjem pedig ki tudja hanyadjára kérdezi ugyanazt tőlem. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy túl sok döntést hozunk egy nap. Vannak olyan döntések, amelyeket, ha akarsz, ha nem, meg kell hozni, de a kevésbé fontosak számát lehet csökkenteni néhány egyszerű fortéllyal.

1. Egyszerűsítsd a ruhatárad!

Észrevetted már, hogy Mark Zuckerberg szinte mindig kék farmerban és szürke pólóban van, Steve Jobs pedig általában fekete garbót viselt a mindennapokban? Miért lehet ez? Minden egyes döntés, amit a nap folyamán hozunk, a legapróbbak is, csökkentik a mentális energiánkat, de ezt nem feltétlenül vesszük észre. Ezért van az, hogy estére zombiként mászkálunk, és semmi hasznosat nem tudunk csinálni. Ezt nevezik döntési fáradtságnak. Zuckerberg és Jobs ezért hordja/hordta mindennap ugyanazt a ruhát, eggyel kevesebb döntés, amit meg kell hozni. Ennyire drasztikus lépésre azért kevesen szánják rá magukat, de egyszerűsíteni lehet a ruhatárad. Legyen a mindennapokra 5-6 bevált szetted, amelyek jól variálhatók, illetve azzal is könnyíthetsz az életeden, ha este kikészíted a másnapi ruhádat.

brooke-lark-nmffl1zjbw4-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

2. Tervezd meg a napod!

Óriási segítség tud lenni, ha legalább nagyjából felvázolod a napirended. Így nem kell azon gondolkodnod, mi legyen a következő lépés, csak az ütemezést kell átfutnod. Sajnos ez a módszer nem működik minden élethelyzetben. Egy újszülött mellett ne is reménykedj, hogy tartani tudod magad bármiféle napirendhez.

3. Alakíts ki szokásokat!

Amikor van egy jól berögzült szokásod, nem kell rajta gondolkodnod, automatikusan csinálod. Pl. amikor a gyerekek reggeli után fogat mosnak, azalatt be tudod vetni az ágyat. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hogy mikor ágyazz be, megszokásból megcsinálod, és nem vesztegeted el már korán reggel az értékes mentális energiádat egy apró döntéssel.

4. Automatizálj!

A számlákat, a közös költséget fizesd csoportos beszedéssel, amit a netbankban könnyen be tudsz állítani. Ha van pl. robotporszívótok, a takarítást is tudjátok ütemezni. Mondjuk kedden és pénteken reggel 10-kor felporszívózik a gép. Egy döntéssel ismét kevesebb.

5. Kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon!

Ha előre tudod, hogy sok dolgod, vagy erős koncentrációt igénylő feladatod lesz a nap folyamán, kapcsold ki a telefonodon a közösségi médiával kapcsolatos értesítéseket. Ugyanis ha nem is nézed meg, hogy mi az, minden egyes értesítésnél el kell döntened, hogy foglalkozol-e vele, vagy sem. Lehet, hogy ez nem tudatos, de attól még az agyad folyamatosan dolgozik a háttérben, és rengeteg energiát elpazarolsz.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Modern Mommy Facebook és Instagram oldalát, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernmommy.blog.hu/api/trackback/id/tr3615209460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása